Masthead header

Tintin på riktigt

Som fotograf har jag ibland förmånen att leva ett Tintin liv. Imorgon har Steven Spielberg och Peter Jacksons filmversion av Enhörningens hemlighet världspremiär och jag minns speciellt två egna äventyr med anknytning till filmen. 1998 jobbade jag på Aftonbladet och det var den sommaren som världens äldsta champagne skulle lyftas från havsbotten utanför Rauma i Finland. Reporter Jens Kärrman och jag flögs över till grannlandet i öster. Vi höll tummarna för att lyftet skulle genomföras då ett antal tidigare försök stoppats av dåligt väder. Den samlade svenska presskåren hyrde en lokal fiskarebåt med tillhörande skeppare och lade oss intill fartyget som skulle bärga lasten från det förlista ”Jönköping”. Förhållanderna var perfekta och flaskorna plockades upp. Ett intensivt arbete vidtog för att försegla de gamla korkarna på flaskorna. En tunna med cognac lyftes också upp men utsöndrade den värsta stank jag någonsin doftat och var också odrickbar. Flaskorna auktionerades senare ut i London med ett utropspris av 6.ooo kronor styck. Vill ni veta hur den smakar? Goood, pressbåten fick nämligen en pava att dela på och den gamle DN fotografen Leif Engberg har säkert kvar tomflaskan. Andra äventyret var i maj förra året  då jag fick ett samtal från Malcom Dixelius som ledde till en äventyrlig dag. Efter ett par timmar i ribbåt var vi framme vid fartyget Icebeam någonstans mellan Gotska sandön och Estniska Dagö. Uppdraget var att ta stillbilderna till en film på uppdrag av National Geographic. Den 350 år gamla träskulpturen ”Hoekman” skulle lyftas upp  från vraket ”Spökskeppet”. Med hjälp av en stor gripklo som manövrerades med joysticks och tv-skärmar från kontrollrummet på Icebean lades skulpturen i en bur som dykare mötte upp på grundare nivå. Till skillnad från Tintin publiceras dock mina jobb och en bild är med i filmen och en annan finns på NG hemsida. Om en stund bär det av till Malta och imorgon sitter jag självklart som klistrad i en av Valettas sex biografer.Första klunken av världens äldsta champagneInte helt pålitliga korkarMalcom Dixelius påminner lite om kapten Archibald HaddockFrån styrbryggan på Icebeam plockades ”Hoekman” upp med hjälp av en fjärrstyrd gripkloTill skillnad från Tintin får jag mina jobb publicerade

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*