Masthead header

Ett garv i Uppland

För ett par år sedan fick jag i uppdrag att plåta Tärnsjö garveri  för Entreprenör. I onsdags var jag tillbaka på garveriet i nord Uppland tillsammans med reportern Kristoffer Morén för att göra ett reportage till Sverige Natur. Joel, han, hårdrockarn med alla tatueringarna, han jobbade kvar och alla andra jobbade också kvar, inget var förändrat. Inte mycket annat heller har förändrats sedan huset byggdes på 40-talet och säkert inte sedan garveritet startade 1857. Det är numer ovanligt att se en arbetsplats utan datorer och där människor pratar, umgås och skrattar tillsammans. Det luktar fränt av de ogarvade hudarna, lite av en slakthusdoft och lokalerna har patina. Undrar just om Joel får gå i pension på sin post utan att något storföretag hunnit flytta produktionen till Kina eller annat låglöneland? Våra Asiatiska medmänniskor kan säkert hålla sig för garv, både beträffande arbetsmiljön och lön. Att jobba lyckligt ovetande om kontorslandskap med mobila arbetsplatser, AC luft, vattenautomater och frukt på jobbet korgar är nog Joel och hans arbetskompisar kanske det sista gänget som utför jobbet med ett genuint garv.Joel den glade garvarn

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*